Сделать бесплатный сайт с uCoz
 
Четвер
28.03.2024
20:59
Приветствую Вас Гость
RSS
 
Малятам
Главная Регистрация Вход
»
Меню сайта

Категории каталога
Оповідання [25]
Казки, байки, легенди [13]
Мультики і відео онлайн [11]
Дитяча література [8]
Музика [3]
Для мамусь і татусів [16]
Моя творчість [32]
Приказки [42]
Колискові [29]
Дитяча майстерня [2]
Вчимося пізнавати світ [7]
Скоромовки [2]
Карта імен [4]
Вірші [80]
Загадки [2]
Пісеньки (тексти,ноти) [3]
Книжкова полиця [27]
Покуття [16]
Корисні ресурси і посилання [20]
Біблія для наймолодших [2]

Наш опрос
Які розділи для вас найцікавіші
Всього відповідей: 2520

Главная » 2009 » Листопад » 15 » Книжки-помічниці (Відгук на видання серії "Християнська читанка")
20:06
Книжки-помічниці (Відгук на видання серії "Християнська читанка")

Книжки-помічниці

(Відгук на видання серії "Християнська читанка")

Весняна книжка: [Для молодшого шкільного віку]. Упор. З. Жук, Г. Кирієнко, Ю. Березенко. – К.: 2009. – 104 с. – (Серія "Християнська читанка"). – іл..

Осіння книжка: [Для молодшого та середнього шкільного віку]. Упор. Г. Кирієнко, Ю. Березенко, З. Жук. – К.: 2009. – 112 с. – (Серія "Християнська читанка"). – іл..

"Весняна книжка" стала першою ластівкою серії «Християнська читанка». Вірші, легенди, казки і оповідання об'єднані в ній за розділами, які розповідають про прихід весни, про свято Благовіщення, Вербну неділю, Великдень, День Матері, Вознесіння Христове, а також про св. Юрія , св. Миколая Чудотворця, св. Бориса і Гліба та про сорок севастійських мучеників. Вона – унікальна у своєму роді, бо є збіркою творів сучасних українських письменників.

Загальне враження від книжки, в мене, як мами і вчителя-початківця християнської етики – позитивне. Особливу увагу привернули казочки: «Про квасолинку», «Божий поцілунок», «Королева писанок», оповідання «Чи легко бути добрим?». Цікаві й інформативні легенди «Про Юрія та змія», «Святий образ Миколи Доброго», «Святий Миколай і бідна вдова» та розповідь «Божі воїни».

Часом дитині важко зрозуміти, чому треба робити так, а не інакше, чому в свято йдуть до церкви, що означає бути добрим, що таке вдячність Богові і як її виявити. Все це значно легше буде пояснити за допомогою цієї християнської читанки.

Дітям буде цікаво дізнатися про мучеників, які стануть для них прикладом для наслідування у вірі і вчинках, зразком мужності і стійкості, у складних життєвих обставинах.

Допитливі школярі прочитають незвичні для них легенди про св. Миколая, який так їм полюбився, за те що приносить подарунки взимку. Тепер же діти дізнаються про святкування «весняного Миколи» – день пам'яті перенесення мощей святого. І Миколай стане для них не тільки добрим дідусем, що приносить гостинці, а й опікуном і заступником у негодах і бідах.

Велике, і справді найголовніше весняне, свято Великдень люблять, мабуть, усі діти. Казочка «Королева писанок» і оповідання «Чи легко бути добрим?» розкажуть про те, як роблять писанки до Великодня. З казочки школярі дізнаються про пригоди яєчка, яке забули розмалювати, а з оповідання – про те як діти вчились писати писанки. Не легка то справа писати писанки, сама пробувала, та зазнала невдачі, яєчко тріснуло в руці, коли витирала віск. Щось подібне трапилось із героїнею оповідання «Чи легко бути добрим?» Мені, дорослій було образливо. А як же прикро дитині, що вперше береться до справи. Це перед великоднє оповідання має допомогти дитині зрозуміти, що головне на свято не кошик писанок розмалювати, а мати чисте серце. А легенда Галини Манів «Про досконалу Скелю» досить у незвичній, притчовій, формі розкаже власне про Воскресіння Христове. Розповідь ведеться від імені скелі, яка була гордою і вважала себе надзвичайною, аж доки не зустрілася з Сином Божим.

І ще багато цікавого й корисного діти візьмуть для себе з цієї невеликої за обсягом книжечки. Вони не тільки довідаються, яке свято коли святкується, а зможуть зрозуміти суть свят, чому вони важливі для християн. А це потрібно для того, щоб дитина глибше пізнавала віру.

З приходом золотої осені світ побачила й друга книжка з серії «Християнська читанка». Довідалася я про це з Інтернету й одразу поспішила розказати друзям про новинку. Книжка, як і попередня цікава тим, що немає аналогів серед видань України.

Найперше слід сказати, про особливі малюнки, що привертають увагу, надовго залишаючи в пам'яті оповіді чи вірші, які вони ілюструють. Книжечка має гарне естетичне оформлення і приємна для ока, тому коли її відкриваєш аж хочеться читати і розглядати. Це відрізняє її від весняного видання, оформлення якого було скромнішим.

В "Осінній книжці" розповідається про прихід осені, про початок навчального року та шкільну пору, є тематичні твори присвячені Дню пам'яті жертв голодомору. В цікавій художні формі подано розповіді про ангела-охоронця. Охоплює осіння книжечка своїми творами такі християнські осінні свята, як Зачаття св. Йоана Хрестителя і день пам'яті його батьків Захарії та Єлизавети, Різдво Пресвятої Богородиці та свято Покрови, Воздвиження чесного животворящого Хреста. Також тут розповідається про угодників Божих св. Димитрія Ростовського, Іоана Богослова, Антонія Печерського. Є розповідь і про святих дітей – Віру, Надію, Любов та їх матір Софію. Ці твори по – особливому описують святих угодників божих, подають їх життя для дітей як приклад, допомагають зрозуміти що таке щирість, відданість, стійкість у вірі, незламність у складних обставинах, виховують любов до правди, ближнього.

Крім того, у книжечці особливі віршики – таку тематичну підбірку не знайдете ніде. Особливо мені сподобалися такі: «Українською говори», «Пророк Іван-Хреститель», «Порцеляновий ангелик». Щодо оповідей, найбільше запам'яталися: «Як у казці», «Книга-Фенікс», «Ангел на ймення грушка», «Заячий пастух», «Янголе мій…». Дуже цікаво розказано про книгу-книг – Біблію у оповіданні «Книга-Фенікс».

Найбільше вразив розділ «Запали свічку», де подано розповіді-роздуми про голодомор. Здається, якою б далекою не була та подія від нас, але влучне слово авторів, змушує задуматись над тим, що було, і шанувати те, що маємо, навіть дорослого читача. А найсвітліший у "Осінній книжці" розділ «Ангеле мій, Охоронителю..».Тут йдеться й про Архистратига Михаїла, і про Ангела-хоронителя. Особливо цікавий дитині, як на мене, буде роздум-мініатюра «Янголе мій..», адже кожен, будучи дитиною, напевно часто задумувався, які ті ангели, що нас оберігають, і з цікавістю розглядав фрески, ікони, мозаїки в церквах і малюнки у книжках.

Як на мене, обидві читанки цікаві тим, що можуть стати в пригоді і самим дітям молодшого шкільного віку, і їхнім батькам, і вчителям християнської етики в звичайних школах, і катехитам у недільних школах.

Спершу я придбала книжечку для себе – як для вчителя християнської етики. Оскільки я ще і мама, то мені було цікаво, як у художній, доступній формі пояснити дитині складні, як на мене, речі? Як розказати про свята так, щоб дитина слухала уважно, підібрати такий вірш, щоб він запам'ятався, а коли дитина вмітиме читати, то що їй дати до рук, щоб зацікавити читанням, і щоб це читання принесло їй користь?

Наприкінці хочу також зазначити, що ці книжки практичні у використанні. Зручний формат, незначна вага, дозволять їх брати зі і до школи собою, і навіть у подорож. Часом ви можете навіть читати їх у транспорті, наприклад, під час довгого переїзду електричкою чи потягом. Читати разом із дитиною, щоб вона не нудилася дорогою, а дізнавалася щось нове і корисне.

Як на мене, серія «Християнська читанка» стане для дітей і дорослих своєрідним церковним календарем у формі художнього слова. Читайте дітям, читайте разом з дітьми, хай діти полюблять читання самі. Адже читанка – це перші кроки до читання, а християнська читанка – це перші свідомі кроки до віри. Книжечка створена з любов'ю до дітей і на допомогу дорослим, які пмністраторірагнуть передати віру і християнські традиції дітям. Рекомендую ці видання батькам, дітям 7-10 років, вчителям християнської етики і катехитам.

Адміністратор сайту

Категория: Книжкова полиця | Просмотров: 2888 | Добавил: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Поиск

Друзья сайта
МамаТато - усе, що ви маєте знати про дітей
"Весела Абетка" - Для дітей України Малеча - ресурс для сучасних батьків
kazka.in.ua - Українська казка НАШЕ - тексти пісень Детский мир игрушек и товаров для детей
Наша кнопка:
Малятам, мамам й татам!!!

Або:
Малятам, мамам й татам!!!

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0